ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ιωάννης Παναρίτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το συνέδριο «Νέες Προοπτικές και Σύγχρονες Προκλήσεις στα Επαγγέλματα του Αθλητισμού»που διοργανώνει το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο αθλητισμός έχει βαθιά τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα όπου θεωρούνταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό, είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα (Αθήνα) ή θεωρούνταν απαραίτητος κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση (Σπάρτη). Το «Αθλητικό ιδεώδες» γεννήθηκε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αποτελεί ένα σύνολο αρχών και αξιών που εξευγενίζουν τα ήθη και προάγουν την αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί», περιλαμβάνοντας την άσκηση του σώματος, την καλλιέργεια του πνεύματος, τον εξευγενισμό της ψυχής και τη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων.Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο αθλητισμός είναι θεσμός και η λειτουργία του αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της, αφού παραπέμπει τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και σε δείκτη ποιότητας και πολιτιστικής καλλιέργειας της κοινωνίας, με τον ατομικό ταυτόχρονα με τον συλλογικό του χαρακτήρα και τις διεργασίες που απομακρύνουν τον ατομικισμό και την κοινωνική απομόνωση και προάγουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ευγενική άμιλλα. Είναι λοιπόν, ο αθλητισμός, πολύ περισσότερα από την απλή εκγύμναση του ανθρώπινου σώματος.

Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε και έχουμε ζήσει και ζούμε φαινόμενα που μας απομακρύνουν από τα ιδεώδη του αθλητισμού, σαν Έλληνες και σαν Πελοποννήσιοι – διότι σε τούτον εδώ τον τόπο γεννήθηκε και από αυτόν εξακολουθεί να ξεκινά η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων – πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε και με δράσεις να ενισχύσουμε το αθλητικό ιδεώδες και όλοι οι επαγγελματίες του αθλητισμού να παίξουν σημαντικό ρόλο μεταλαμπαδεύοντάς το στους πολίτες και ειδικά στους νέους.

Αυτός είναι και ο ρόλος του Πανεπιστημίου και το συνέδριο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απευθυνόμενο στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Κοινότητα, πιστεύω πως θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας!

Κύλιση προς τα επάνω